In ons vak betekent het zo vanaf het begin van december een zoektocht naar dat eerste in kerstsfeer gehulde huis. Eigenlijk start deze zo vanaf het moment dat die andere wit bebaarde man weer aan zijn retourtje Spanje is begonnen.
Dag Sinterklaasje staat ongeveer gelijk aan Hallo Kerstmis lijkt het wel!

 

Geen Kerst zonder sfeer

Natuurlijk, het verkopen van een huis betekent niet dat je het niet gezellig wil maken tijdens de kerst. Misschien is het wel de laatste Kerstmis op deze plek en dan wil je vast niet in een kaal, onpersoonlijk en over-gestileerd huis zitten. Begrijpelijk..
Maaaar… Ja helaas, er is een maar.. Want al die gezelligheid helpt voor de verkoop van een huis nou niet bepaald. Begrijp me niet verkeerd, want natuurlijk heb ook jij het mooiste huis van de straat in de aanbieding. En zeker weten dat er kandidaat kopers zijn die er wel langs kijken.
Maar het is ook met zekerheid te zeggen, dat het vooral heel erg afleidt van waar het daadwerkelijk om gaat. En dat de meerderheid van de door het woningaanbod scrollend publiek vooral die kerstboom als aanwezig detail onthoudt.
Hoppa, daar gaat je mooie schouw als eyecatcher al direct in rook op.
Dat mooi versierde –sta in de weg- en over het algemeen met enig verhoogd kitschgehalte versierde exemplaar verhoogt de verkoop-feestvreugde dus simpelweg niet. Nada, nope,.. Niet dus..

 

Een nieuwe target

Maar elk jaar is het raak hoor. En elk jaar doen wij er waarschuwings-gewijs een schepje bovenop. Dat heeft overigens wel effect, gelukkig.. Daar waar ik jaren om kerstversiering en -bomen heen heb staan fotograferen, veelal te horen kreeg dat photoshop dat wel oploste –oh ja?- en ik die hoek (lees halve woonkamer) wel buiten beeld kon laten – leg me uit, hoe dan?-, mochten we het vorig jaar meemaken dat het echt pas op de allerlaatste shoot voor kerst raak was. Maar dan ook echt de aller-aller-laatste. Zo op het moment dat je denkt ‘het is dit jaar gelukt’, wat je dus ook nooit mag denken overigens –stom, stom-…. Daar had mijn collega de eer om er toch nog een te treffen. Ach ja, 1 dus in 2017. Daar mogen we niet over klagen, toch?
Gezien het fors dalend aantal in de afgelopen jaren reken ik dit jaar op – zal ik het uitspreken….? – ehm…? Of is het heel onverstandig om dat te denken? Ah, positief… We gaan ervoor!

 

Dag fotografe, hallo kerstsfeer

Maar gewoon een klein advies van onze kant. Versieren is ok, maar echt pas nadat de opnames klaar zijn. Er is nauwelijks omheen te fotograferen. Laat staan dat er nog een video- of een 360°-camera aan te pas komt.
En als wij de deur uit zijn, leef je dan maar lekker uit. Doe het liever wel met mate, zodat het tijdens een bezichtiging tot een enigszins neutrale variant gereduceerd kan worden.
Maak het voor nu maar gewoon gezellig. Een brandende haard of kaarsjes en goede sfeerverlichting zijn altijd welkom.

 

Succes

Dus als je dan alles gedaan hebt, elke aandrang tot excessief versiergedrag bedwongen hebt, of het minstens tot het minimum gereduceerd hebt. Sja, dan is het alleen nog maar te hopen dat de buren niet transformeren tot de plaatselijke NUON-hotspot 🙂
Sommige zaken heb je dan weer niet in de hand.

 

Fijne kerstdagen, geniet en tot volgend jaar!

 

Over Ineke:
Ineke Bartholomée is de auteur van deze blog en eigenaresse van IDstijl. Ze is dagelijks onderweg door heel Limburg  om voor makelaars de verkoopwoningen in beeld te brengen. Bekende takken van sport zijn onder andere woningfotografie, video, 360-graden fotografie, hoogtefotografie, visualisaties/artist impressions, verkoopstyling, floorplanners en modelwoninginrichting. Meer hierover op www.idstijl.nl.
Af en toe neemt ze jullie mee in haar werk. Dagdagelijkse voorvallen, verwonderingen en een kritische noot zijn haar daarbij niet vreemd.

Ineke Bartholomee

Author Ineke Bartholomee

More posts by Ineke Bartholomee