Het zal je maar gebeuren; je krijgt opdracht voor de presentatie van een aantal panden waarbij de Matterport-scanner ingezet wordt voor zowel beeldmateriaal als metingen. Met plezier lever je alles correct af, tenminste dat denk je, en dan…

”Bedankt voor de snelle levering van de Foto’s en 3D tour! Ik heb alleen mijn twijfels over de maten in de plattegronden…?”

 

Niet over 1 nacht ijs!

Nee natuurlijk niet, wij hebben bij binnenkomst van onze Pro2 3D-scanner diverse metingen uitgevoerd en stonden versteld. We konden nauwelijks afwijkingen vinden in de plattegronden bij controle met onze digitale meetapparaten. We controleren dit natuurlijk niet op dagelijkse basis maar zijn er na deze tests wel van uit gegaan dat de “99% accurate plattegronden, zoals deze worden gegarandeerd door Matterport” ook voor 99% juist zijn en blijven.

Voor de duidelijkheid..

De Matterport scanner werkt met infraroodstraling en kan hierdoor precies de afmetingen bepalen. De Matterport plattegronden worden door ons aangevraagd en automatisch gegenereerd. Hier hebben wij geen enkele invloed op en hierop moeten, wij en ook onze klanten, kunnen vertrouwen. Tot op dit punt was er geen probleem. Maar wat als deze maten nu eens niet zouden blijken te kloppen?
Eenvoudig! Dan doen wij wat we altijd doen.. De opmerking serieus nemen, geen paniekvoetbal beginnen en in dit geval: Controleren!

Vertrouwen is goed, controle beter. NAmeten is weten!

Deze klant heeft ons opdracht gegeven om van 4 verschillende panden een presentatie te maken waarbij gebruik wordt gemaakt van de Matterport-scanner. Na opdracht 3 komt er twijfel.

Uiteraard nemen we dit zeer serieus en bespreken we de mogelijke oorzaken.

Op locatie van 1 van de panden leggen de makelaar en wij de digitale meetapparaten naast elkaar en bepalen met deze korte controle dat hier in ieder geval geen verschil in zit. Beide apparaten werken naar behoren. Dat is fijn, maar waar gaat het dan mis?

Op naar de volgende controle: de maten van de ruimtes worden handmatig nagemeten. En om een zo volledig mogelijk beeld te vormen wordt dit maar liefst bij 4 verschillende panden gedaan.

Op kantoor leggen we de Matterport plattegronden en de metingen met het meetapparaat naast elkaar. Een aanpak die zorgt voor duidelijkheid en zekerheid.

Conclusie:

Het blijkt dat er inderdaad verschillen zitten in de handmatig gemeten en de maten die op de Matterport plattegrond vermeld staan.

Van de 4 panden zijn er in totaal 92 maten gecontroleerd. Hiervan zijn er 78 maten die 100% overeenkomen met de handmatige meting.
De overige 14 maten zijn er met een verschil van 2 cm tot een uitschieter van 12 cm. Hierbij spelen factoren als het formaat van de ruimte natuurlijk onder andere een rol. Maar er zijn bijvoorbeeld ook
mogelijke oorzaken als het niet perfect horizontaal plaatsen van het meetapparaat, dikte verschil in bijvoorbeeld stucwerk, schuin lopende wanden of een verschil van handmatig meten op net een ander standpunt/positie.

Vooral van belang is; hoe problematisch en vooral hoe groot zijn deze verschillen als je dit omrekent?

De eindconclusie: (met enige opluchting)

Om heel zeker te zijn hebben we niets aan het toeval overgelaten, de tijd genomen om dubbel te checken en de bevindingen goed terug te kunnen koppelen. Gelukkig bleek het volgende:

Pand 1: Op basis van 10 controlematen: 99.03 % accuraat

Pand 2: Op basis van 26 controlematen: 99.25 % accuraat

Pand 3: Op basis van 20 controlematen: 99.65 % accuraat

Pand 4: Op basis van 35 controlematen: 99.47 % accuraat

We blijven vertrouwen op de techniek

Er is dus gelukkig geen enkele aanleiding om te twijfelen over de juistheid van de maten die worden vermeld in de Matterport plattegrond!
Een knappe mensenhand met een meetapparaat die dit beter kan.
Met een gerust hart vertrouwen wij de metingen dus toe aan de Matterport-scanner, welke klaarblijkelijk doet wat hij moet doen 😉

Over Ineke:
Ineke Bartholomée is de auteur van deze blog en eigenaresse van IDstijl. Ze is dagelijks onderweg door heel Limburg  om voor makelaars de verkoopwoningen in beeld te brengen. Bekende takken van sport zijn onder andere woningfotografie, video, 360-graden fotografie, hoogtefotografie, visualisaties/artist impressions, verkoopstyling, floorplanners en modelwoninginrichting. Meer hierover op www.idstijl.nl.
Af en toe neemt ze jullie mee in haar werk. Dagdagelijkse voorvallen, verwonderingen en een kritische noot zijn haar daarbij niet vreemd.

Ineke Bartholomee

Author Ineke Bartholomee

More posts by Ineke Bartholomee